);

Koop 38 aandelen Carnival Corp

Met de opbrengst van de verkoop van mijn Monmouth Realty aandelen eerder deze week heb ik 38 aandelen Carnival Corp gekocht tegen een prijs van $44,46.

Carnival Corp is actief in de reisbranche en realiseert de omzet vooral door het uitbaten van ruim 100 cruise schepen. Tot de merken die in eigendom zijn van Carnival Corp behoren de Holland America Lijn, Carnival Cruises, Costa, AIDA Cruises, etc.

Carnival Corp heef een koers/winst verhouding van 10,21 en betaalt op dit moment $2,00 per jaar aan dividend uit. Dit is een payout van ongeveer 45%. Naast het uitbetalen van dividend koopt Carnival Corp ook met een vaste regelmaat aandelen in. Het aantal uitstaande aandelen is hierdoor sinds 2016 afgenomen van 780 miljoen naar 527 miljoen dit jaar.

Carnival Corp is afhankelijk van toerisme en daardoor een cyclisch aandeel. De koers van Carnival Corp is dit jaar gedaalt van een hoogtepunt van $61 naar ongeveer $44 deze maand. De daling is vooral het gevolg van de outlook voor 2020. Carnival Corp (CCL) geeft aan in de 2e helft van volgend jaar een vertraging te zien in de verkochte tickets. Het dividend van Carnival Corp ontwikkelt zich normaal gesproken redelijk stabiel. Ook doordat men door het inkopen van aandelen per aandeel jaarlijks meer dividend kan uitkeren, zonder dat de totale dividend uitgave fors stijgt.

Wel is te zien dat gedurende de financiële crisis het dividend 1 jaar helemaal is geschrapt. Wel is na dit jaar vrij snel naar een niveau van 3% à 4% per jaar gegaan.

Op basis van de huidige koers die ongeveer 30% lager is dan de hoogste koers van dit jaar ben ik bereid om in te stappen voor de lange termijn. Ik realiseer me dat dit een meer cyclische positie in mijn portfolio is en dat ik het daardoor mogelijk is dat in sommige jaren het dividend niet groeit, maar daalt.

Met deze aankoop stijgt mijn jaarlijks verwachte dividend inkomen met $72. Hiermee is het dividend van $71,40 dat ik ga missen door de verkoop van mijn positie in Monmouth volledig gecompenseerd.