);

Dividend Doelstellingen 2020

Het jaar zit er bijna op en ik heb mijn laatste transactie voor dit jaar erop zitten door 35 aandelen WestRock Company te kopen. Nu ik weet hoe mijn dividend groei portefeuille er per jaareinde uitziet kan ik een goede inschatting maken van volgend jaar.

De Doelstellingen:

 • Maandelijks €1.200 aan vers geld toevoegen aan mijn beleggingsaccount. Dit komt neer op €14.400 op jaarbasis

 • Volgend jaar €5.850 aan dividend ontvangen

  1. €5.360 is de dividendverwachting op basis van de aandelen die ik nu in bezit heb
  2. +€163 extra dividend door aankopen in 2020
  3. +€50 extra door het herbeleggen van ontvangen dividend
  4. +€277 extra dividend door dividendverhogingen

 • 75% van mijn aankopen moeten aan 4 van de volgende 6 criteria voldoen:

  1. Aanvangs yield > 2,5%
  2. Gemiddelde dividendgroei laatste 5 jaar > 10%
  3. Payoutratio < 65%
  4. Koerswinstverhouding < 20
  5. Return on equity > 10%
  6. Koers minstens 15% lager dan de hoogte koers van de laatste 52 weken

 • Geen REIT’s kopen als REIT’s voor aankoop van meer dan 15% van mijn portfolio zijn

Dit jaar voeg ik een aantal condities toe aan mijn doelstellingen als stok achter de deur om dit jaar mijn aankopen toe te spitsen op bedrijven die een stabiele dividendgroei laten zien.

Het afgelopen jaar heb ik relatief veel bedrijven gekocht die een relatief hoge yield hebben, maar waar de groei van het dividend vaak lager is dan 5% per jaar. Hiermee heb ik wel een de jaarlijkse inflow aan dividend fors kunnen verhoging, maar is de gemiddelde dividendgroei van mijn aandelenportefeuille wel relatief laag.

In principe is dit niet erg, want ik ga dit jaar 120% meer dividend ontvangen dan over 2018 en met deze jaarlijkse stroom aan dividend kan ik nu dus extra veel aankopen doen in dividend groei aandelen.

Daarnaast helpt het mij ook enorm in de motivatie om elke maand weer nieuw geld naar mijn aandelenaccount over te schrijven. In 2019 heb ik 168 dividend betaalmomentjes gehad. Dit zijn 168 beloningsprikkels die mij ondersteunen in het gevoel dat ik goed bezig ben. Deze dividendbetalingen geven mij dezelfde prikkels om door te gaan met geld in mijn portefeuille te stoppen als dat een gokker krijgt door de lampjes en geluidjes van een fruitmachine.

Om eerlijk te zijn hoop ik volgend jaar de €6.000 grens te breken, maar dan moet ik echt ergens extra geld vandaan zien te halen of een paar klappers maken door grotere dividendverhogingen dan verwacht.

Door het schrijven van put opties kan ik misschien extra aankopen doen, maar ik ga hier geen target op zetten. Ik wil niet door een target gedreven iets met opties gaan doen wat ik niet in mijn risicomodel vind passen.

De grafiek hieronder geeft aan hoe de fasering van mijn dividend inkomen volgend jaar is op basis van mijn huidige posities:

In april verwacht ik mijn maandrecord van mei vorig jaar te verbreken. Ik verwacht in april €771 aan dividend terwijl mijn huidige record uit mei op €736 staat. Mei gaat geen recordmaand meer zijn, omdat ik mijn aandelen Warehouses de Pauw (WDP) verkocht heb.

Ik verwacht dat 2020 een interessant jaar gaat worden. Veel bedrijven hebben dit jaar al een koersdaling doorgemaakt door de verwachtingen voor volgend jaar te temperen. Het kan zijn dat het afnemen van de handelsoorlog tussen de VS en China de wereldhandel stabiliseert en de winsten daardoor toenemen of dat de verwachtingen nu laag zijn waardoor volgend jaar de verwachtingen overtroffen worden.

Aan de andere kant ik het na een jaar als dit ook mogelijk dat de koersen pas op de plaats maken een iets dalen of rond gelijke niveau’s blijven hangen. Erg onvoorspelbaar. Ik hoop volgend jaar weer veel aankopen te doen van bedrijven die mij helpen om in de toekomst mijn dividend inkomen verder te laten groeien.

4 antwoorden op “Dividend Doelstellingen 2020”

 1. Prima aanpak. Wel denk ik dat de 163 euro extra dividend voor extra aankopen in 2020 aan de erg conservatieve kant is gezien de aankopen van je de laatste tijd.

  Maar als ik het zo lees zitten we in de zelfde “verslaving” :-).

  Het is dat mijn vrouw een nieuwe eettafel wil, want anders…

  Leuk om je voortgang te blijven volgen.

  Gr

  1. Bij deze aanname ben ik inderdaad altijd wat conservatief. Ik ga nu uit dat ik in het kwartaal van aankoop geen dividend ga ontvangen en dat alle aankopen 2,5% dividend opleveren.

  2. Klinkt als goede doelstellingen. Is je dividend trouwens met de belastingen eraf?

   Fijne feestdagen!

   Ps: heb je bewust je “I want dividend” terugvertaald naar NL?

   1. Ik rapporteer voor aftrek van belastingen vanuit de gedachte dat ik de dividendbelasting weer met de vermogensbelasting kan verrekenen. Ik heb er dit jaar inderdaad bewust voor gekozen om een blog in het Nederlands te starten, omdat ik toch het gevoel heb makkelijker in het Nederlands te kunnen schrijven.

    Bedankt en jij ook fijne feestdagen!

Reacties zijn gesloten.