);

Mijn liefde voor merk kleding

Qua kleding heb een eenvoudige keus, maar niet de goedkoopste. Al enkele jaren lang draag ik alleen maar kleding van Tommy Hilfiger. Ik vind de kleding van Tommy leuk en stiekem vind ik het ook erg makkelijk om maar bij 1 webshop te shoppen.

Naar een kledingzaak ga ik al lang niet meer. Ik hou er helemaal niet van dat een verkoper in mijn nek staat te hijgen. Ik vind het veel leuker om thuis door de plaatjes op de website van Tommy heen te scrollen terwijl ik er helemaal niks aan vind om in de winkel door de kledingrekken te gaan om te kijken of er wat leuks te koop is.

In 2018 heb ik €1.147,50 uitgegeven bij Tommy en dit vond ik eigenlijk iets te veel. Vooral omdat mijn kledingkast behoorlijk vol is. Ik had daarom voor mijzelf 2 voornemens voor dit jaar:

  • De kledingkast opschonen
  • Alleen nog kleding kopen in de sale

De kledingkast opschonen was eigenlijk wel nodig, want ik had dermate veel kleding in de kast dat ik eigenlijk niet eens precies meer wist wat ik had. Veel kleding had ik überhaupt nooit meer aan, want de dingen die ik nieuw gekocht had vond ik veel leuker om aan te doen.

Bij het opruimen van de kast heb ik alles weggedaan waarvan ik me niet kon herinneren dat ik dit het afgelopen jaar had aangehad. Dit leverde 3 grote zakken vol met kleding op die ik bij de kringloopwinkel in mijn woonplaats heb afgegeven, zodat andere hier nog plezier aan kunnen beleven.

Het opruimen van al deze kleding leverde mij ook het inzicht op dat ik te vaak aan het kijken was op de site van Tommy of er ‘iets leuks’ was en dat ik hierbij niet kocht wat nodig was.

Daarom had ik me voorgenomen om dit jaar alleen tijdens de sale te kopen en dan alleen kleding te kopen die ik echt nodig had. Dit jaar heb ik hierdoor mijn uitgave aan Tommy Hilfiger kleding met bijna 50% kunnen laten dalen naar €531,59.

Volgens mijn broertje is dit nog steeds veel te veel, maar hij geeft niks om merkkleding en koopt daarom nagenoeg alles bij de Primark. Mij lukt het niet om van merkkleding af te stappen en goedkoper mijn kleding in te kopen. Ik haal er plezier uit om bij Tommy Hilfiger te shoppen en daar de items uit te halen die ik leuk vind.

Volgend jaar hoop ik wederom beperkt te shoppen, want eigenlijk heb ik voldoende kleding om de zomer en winter door te komen zowel zakelijk als privé.

Tommy Hilfiger is onderdeel van het beursgenoteerde mode concern PVH Corp. Ondanks dat ik me vaak oriënteer op aandelen van bedrijven waarvan ik zelf fan ben van hun artikelen heb ik nog nooit overwogen om aandelen in de bedrijf te kopen.

De waardering daar is niet veel mis mee, want de koers/winst verhouding is ruim onder de 15, maar het dividend is maar 0,14%. Het concern geeft er de voorkeur aan om het geld binnen het bedrijf te houden, omdat de schuld hoger is dan bij concurrenten.

Als dividend groei belegger komt een aandeel hierdoor dus niet echt hoog op de watchlist te staan. Sterker nog ik heb hierdoor PVH Corp helemaal niet op mijn watchlist staan ondanks dat het bedrijf prima presteert. Zolang het bedrijf niet een redelijk dividendrendement geeft, heb ik als die hard fan van één van hun merken geen enkel excuus om ze in mijn portfolio op te nemen.