);

De jaarlijkse overstap van energieleverancier

Mijn energiecontract loopt altijd in december af. Ik heb in mijn agenda een reminder staan om in december altijd een check te maken of het voordelig is om over te stappen, want bij mijn energiecontract vind ik alleen de prijs belangrijk.

De afgelopen 10 jaar ben ik elk jaar overgestapt, omdat het elk jaar een behoorlijk groot verschil maakte om over te stappen. Alleen vorig jaar ben ik bij dezelfde leverancier gebleven, omdat een last minute aanbod in december net iets goedkoper was dan de aanbiedingen op vergelijkingssites.

Mijn huidige energieleverancier:

Het afgelopen jaar heb ik mijn energie en gas ingekocht via Vandebron. In 2017 heb ik een contract afgesloten bij deze leverancier, omdat door de absurd hoge welkomstbonus van €240 wanneer zowel gas als energie afgenomen zou worden mijn energiekosten voor ruim 70% gedekt zouden zijn.

In 2018 was ik van plan om over te stappen, want initieel kwam Vandebron alleen met een contract met hogere tarieven zonder bonus. Ongeveer 3 weken voordat het contract zou aflopen kwam Vandebron met een goed voorstel waar ook weer een bonus uitgekeerd zou worden.

Dit aanbod was net een paar euro lager dan ik via vergelijkingssites kreeg aangeboden op dat moment. Ik heb er toen dus voor gekozen om het contract bij Vandebron te verlengen.

Gedurende de 2 jaarcontracten heb ik prima ervaringen gehad met Vandebron. Communicatie van contracten en afrekeningen gaat snel en via mail. Ik heb een appartement waar de verwarming vanuit de servicekosten gaat en niet via mijn energierekening. Ik heb dus relatief lage kosten. Een nadeel van Vandebron is dat ik mijn maandbedrag niet lager dan €40 kon zetten terwijl ik wist dat dit te hoog was, omdat aan het eind van het contract de welkomstbonus nog uitbetaald zou worden.

Zelf had ik graag mijn maandbedrag lager gezet, zodat 12x het maandbedrag gelijk zou zijn aan mijn eindafrekening. Hierover contact gehad met de klantenservice, maar dit was niet mogelijk. Het minimum termijnbedrag staat overigens wel netjes in het contract genoemd, maar dit had ik niet nagekeken, omdat dit bij andere leveranciers nooit een probleem was. Dit is geen groot minpunt, want na afloop van het contract wordt het te veel betaalde gewoon netjes terug betaald.

Ik ben nog met Vandebron in discussie over de afrekening over 2019. Op de eindafrekening mis ik de jaarbonus van €90 die met de eindafrekening verrekend zou moeten zijn, maar die niet op de factuur staat. Ik ben nog in afwachting van een antwoord van Vandebron op deze vraag.

EDIT 3 januari: Vandebron heeft inmiddels gereageerd en aangegeven dat ten onrechte dit niet in de eindafrekening is meegenomen en dat dit gecorrigeerd gaat worden. Kortom: een eindafrekening checken loont!

Mijn advies is dus om altijd even door de eindafrekening te lopen en te controleren of deze correct is.

Vergelijken van nieuwe energieleveranciers

Op basis van het energie- en gasverbruik heb ik op enkele energie vergelijkingssites mijn verbruiksgegevens ingevuld. Bij alle sites rolt er dan een duidelijk overzicht uit gesorteerd op prijs.

Ik kies zelf altijd voor een looptijd van 1 jaar, maar vaak zijn er ook aanbiedingen voor 2 of 3 jaar die maar een paar procent per jaar duurder zijn. Dit zijn goede opties voor mensen die geen zin hebben om elk jaar het contract over te sluiten of die van zichzelf weten dat ze dit makkelijk vergeten of het zo lang uitstellen dat men uiteindelijk het vaak duurdere verlengingsaanbod van de huidige leverancier maar accepteert.

Waarop letten bij vernieuwen energie contract?

Verleng je contract vooral niet te vroeg. Bij Vandebron heb ik het afgelopen jaar 5 aanbiedingen ontvangen. Halverwege het contract kwam het eerste aanbod om het contract te verlengen. Dit was een vrij dure aanbieding, omdat er geen bonussen aangeboden werden en het voordeel vooral alleen was dat de tarieven vastgeklikt zouden worden en er zekerheid is over wat na afloop van het contract betaald moet worden.

In oktober kwam Vandebron met een mogelijkheid tot verlengen met een bonus van €165 bij verlenging met 3 jaar. Twee weken voor afloop van het contract werd deze bonus verhoogd naar €270 bij verlenging met 3 jaar.

Het is dus echt de moeite waard om te wachten tot de laatste maand om je energie contract over te sluiten.

Naast niet te vroeg afsluiten is het ook echt van belang om niet alleen naar het totaalbedrag te kijken, maar om toch ook echt even de kleine letters in te duiken. Bij het vergelijken van de prijzen is me opgevallen dat niet alle partijen hun aanbod deden op basis van de energiebelasting van 2020.

De energiebelasting in 2020 gaat omhoog voor gas en omlaag voor stroom omlaag. Door tijdens het vergelijken even kort te vergelijken of de goedkoopste partijen allemaal met dezelfde tarieven rekenen is het al snel duidelijk om hier de prijsvergelijking klopt.

Ook is het bij het oversluiten van het energiecontract een goed moment om te kijken hoe de energie wordt opgewekt, zodat je bewust de keus kan maken om eventueel een leverancier te selecteren die alleen groene energie levert. Energie vergelijkingssites helpen je met deze keuze, want het is mogelijk om aan te geven dat alleen groene leveranciers in de vergelijking meegenomen worden.

Waarop letten na afsluiten nieuwe energiecontract

Na afloop van het nieuwe contract is het goed om de eindafrekening van de vorige leverancier even na te lopen

  • Kloppen de tarieven met het contract
  • Zijn beloofde bonussen correct verrekend op de eindafrekening
  • Zijn de correct meterstanden gebruikt

Daarnaast is het goed om in de telefoon of een online agenda een reminder in de agenda te zetten, zodat zo’n 2 à 3 maanden voor afloop van het contract een seintje komt dat het weer tijd is om het energie contract te beoordelen.

Conclusie

Het elk jaar opnieuw afsluiten van het energie contract levert vaak alleen aan welkomstbonus al zo’n €150 op. In werkelijkheid is het voordeel vaak nog honderden euro’s groter, omdat vaak het tarief per kilowattuur fors wordt verhoogd door de energieleverancier na afloop van het contract voor bepaalde tijd.

Het scherp zijn op het periodiek oversluiten van je energiecontract helpt mee om de vaste maandkosten te verlagen, zodat meer geld wordt overgehouden om te besteden aan de leuke dingen van het leven óf om te gebruiken voor de aankoop van dividend groei aandelen.