);

Dividendloze aandelen in mijn dividend groei portfolio

Ik ben een fanatieke dividend belegger. Het motiveert mij om elke paar dagen een dividendbetaling te ontvangen. Elke dividendbetaling voelt als een beloning voor goed financieel gedrag.

Daarnaast vind ik dat het uitbetalen van een groeiend dividend ook een signaal van kwaliteit is. Als een bedrijf in staat is om gedurende een lange periode het dividend te laten groeien dan is dit vaak een teken dat een bedrijf in staat is om een de winst te laten groeien over een lange periode en op basis daarvan in staat het om consequent het dividend te verhogen.

Toch heb ik in mijn dividend portfolio 5 aandelen zitten die helemaal niks aan dividend uit betalen. Sterker nog het zijn aandelen die überhaupt nooit een dividend hebben uitgekeerd!

Niet betalers in mijn portefeuille

Ik heb de volgende 5 dividendloze aandelen in bezit:

  • Alibaba
  • Alphabet
  • Berkshire Hathaway
  • Facebook
  • Salesforce.com

Waarom heb ik deze aandelen

Na een tijdje alleen maar dividend aandelen gekocht te hebben, heb ik een analyse van mijn portefeuille gemaakt. Op basis van deze analyse heb ik de conclusie getrokken dat ik amper beleggingen in technologie of nieuwe media had.

Dit was ook niet raar, omdat het uitbetalen van dividend een belangrijk selectie criterium voor mij was. Toch vind ik dat ik ook in mijn aandelenportefeuille ook aandelen moeten zitten van bedrijven die zich bezighouden met technologie over actief zijn in nieuwe delen van de economie.

Toch probeer hanteer ik doorgaans bij de bedrijven die geen dividend uitbetalen wel ook de spelregel dat ze in staat moeten zijn om een goede cashflow te generen uit de normale bedrijfsvoering.

Alibaba Group Holding

De meeste mensen zullen Alibaba kennen als eigenaar van AliExpress. Alibaba is een Chinees conglomeraat en vooral heel erg groot in eCommerce, cloud services en betalingsdiensten.

Alibaba heb ik toegevoegd, omdat ik eigenlijk geen exposure in China had. Daarnaast is Alibaba een eCommerce speler die in staat is om de cashflow uit de reguliere activiteiten jaarlijks fors te laten stijgen.

De cashflow wordt niet gebruikt om de aandeelhouder te belonen met dividend of aandelen inkoop, maar wordt gebruikt om verder in het bedrijf te investeren. Hierdoor stijgt de omzet en winst jaarlijks fors.

Dit verwachten de aandeelhouders ook, want op dit moment wordt 64 keer de winst per aandeel betaald. Met deze positie heb ik een speler met forse belangen in China toegevoegd. Daarnaast zorg ik met dit fonds ervoor dat ik in als dividendbelegger toch ook een eCommerce speler in mijn portefeuille.

Door stijging van het aandeel is Alibaba inmiddels mijn op 5 na grootste positie in mijn aandelenportefeuille en mijn grootste individuele positie die geen dividend uitbetaald. Alibaba draagt op geen enkel vlak bij aan mijn dividend doelstellingen van 2020, maar levert wel een grote bijdrage aan de waardegroei van mij aandelen.

Vooralsnog heb ik geen verkoopplannen. Eigenlijk verwacht ik niet dat dit bedrijf op afzienbare tijd dividend gaat betalen. Ik verwacht dat de cashflow nog vele jaren gebruikt gaat worden voor interne investeringen. Mocht de koers verder stijgen dan kan het wel zijn dat ik hier een deel van de winst pak door een deel van mijn positie te verkopen en met de opbrengst dividend aandelen te kopen.

Facebook

Privé heb ik een ontzettende hekel aan Facebook. Ik gebruik het niet veel en wordt eigenlijk altijd een beetje knorrig als ik zie wat voor onzin er allemaal op mijn tijdlijn staat.

Als bedrijf vind ik Facebook wel fantastisch. Het is ontzettend knap hoe Facebook een unieke positie in social media heeft opgebouwd als eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp.

Facebook is bijzonder winstgevend. Ruim 30% van de omzet blijft onderaan de streep als winst over. Facebook betaalt geen dividend uit, maar gebruikt de cashflow vooral voor investeringen. Wel heeft Facebook de afgelopen maanden voor ruim $6 miljard aan aandelen ingekocht.

Facebook is qua waarde mijn op 6 na grootste positie net na Alibaba. Op Facebook heb ik minder koerswinst dan Alibaba, maar vooral het laatste jaar heb ik hier behoorlijk wat koerswinst gerealiseerd. Gezien de sterke positie in de markt en forse cashflow die door Facebook wordt gerealiseerd blijf ik dit aandeel in bezit houden om exposure in de social media sector te hebben.

Salesforce.com

Salesforce is actief in bedrijfssoftware vooral op het gebied van klantrelatiebeheer. De software wordt aangeboden via cloud computing in de vorm van software as a service.

Ik ben zelf enthousiast geworden over dit bedrijf toen bij het bedrijf waar ik werkte software van Salesforce in gebruik genomen werd. Het gebruiksgemak, snelheid en de wijze waarop data in commerciële informatie werd omgezet hebben mij gestimuleerd om verdere informatie over dit bedrijf te zoeken.

Uiteindelijk heb ik heel erg lang dit bedrijf op mijn watchlist gehad met de gedachten om aandelen te kopen bij een terugval. Na bijna 2 jaar was het aandeel alleen maar gestegen en heb ik begin 2019 van 2 bedrijven die al lang op mijn watchlist stonden een kleine aankoop gedaan. Ik heb toen een kleine positie genomen in Salesforce.com en Tableau, omdat ik ook zakelijk gezien erg onder de indruk was van de software van Tableau.

In 2019 heeft Salesforce.com Tableau overgenomen via een bod in aandelen en is mijn positie in Salesforce.com door de omwisseling van Tableau aandelen in Salesforce aandelen gegroeid van een kleine positie naar een gemiddelde positie.

Voor Salesforce.com wordt op dit moment meer dan 200x de winst betaald en het is voor de waarde dus behoorlijk van belang dat de omzet en winstgroei blijft aanhouden. Elke kleine tegenvaller zal koersdruk opleveren.

Gezien de kwaliteit die ik als gebruiker van de software van dit bedrijf ervoor en het grote verschil met andere partijen die ik destijds tijdens de tender van onze CRM software heb gezien ben ik overtuigd van de unieke positie die dit bedrijf heeft en heb ik dit bedrijf graag in mijn portfolio.

Berkshire Hathaway

Dit is een beetje een fanboy positie, want ik vind het leuk om superbelegger Warren Buffet te volgen. Sinds Yahoo de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway live uitzend ben ik een trouwe kijker.

Warren Buffet vind dat hij betere investeringen kan doen voor zijn aandeelhouders dan dat zij zelf zouden doen met ontvangen dividend en daarom keert Berkshire Hathaway ook dividend uit.

Vanwege het trackrecord van Warren Buffet moet ik hem hier natuurlijk in gelijk geven.

Op deze positie verwacht ik dus geen dividend, maar ik vind het super leuk om aandelen in het bedrijf van Warren Buffet te hebben. Ik heb 8 aandelen Berkshire Hathaway en daarmee is dit een klein deel van mijn portefeuille, maar is het wel een trigger om te zorgen dat de beleggingswaarden van Warren Buffet bij mij onder de aandacht blijven.

Alphabet

Alphabet is de holding waar o.a. Google onderdeel van uitmaakt. Via Google wordt een enorme cahsflow gegenereerd, maar net zoals Facebook en Alibaba gebruikt Google de cashflow ook grotendeels voor verdere investeringen.

Alphabet koopt wel eigen aandelen in. De afgelopen 12 maanden is voor bijna $15 miljard aan aandelen ingekocht. Dit is grofweg 1,5% van de huidige beurswaarde.

Alphabet is de op 2 na kleinste positie in mijn portefeuille. Dit komt vooral door de hoge absolute prijs van een aandeel van ruim $1.400. Vorig jaar heb ik in de zomer een deel winst genomen op deze positie door 1 van mijn 2 aandelen te verkopen. Hierdoor is de waarde van mijn Alphabet positie afgenomen naar een kleine positie terwijl ik wel geloof in de kracht van dit bedrijf.

Balans in de aandelenportefeuille

Ondanks dat ik vooral probeer een aandelenportefeuille op te bouwen met bedrijven die dividend betalen probeer ik ook een bepaalde balans te houden in mijn portefeuille.

Ik hou periodiek in de gaten hoe de verschillende sectoren zich ontwikkelen en daardoor merk ik soms dat nieuwe technologie vaak onderbelicht is in mijn research, omdat ik me vaak op dividend focus en hier vooral research op doe.

Nu zet ik het ook periodiek op mijn agenda om ook research te doen naar groeiaandelen en zorg ik dat een deel van mijn portefeuille gereserveerd is voor sterke bedrijven die hard groeien maar nog geen dividend uit betalen.