);

Koop 51 aandelen PacWest Bancorp

Vandaag heb ik 51 aandelen gekocht van de financiële instelling PacWest Bancorp (PACW) voor een prijs van $35,22 inclusief transactiekosten.

PacWest is een regionale bankinstelling met 75 filialen voornamelijk in de staat Californië. Als regionale bank richt PacWest Bancorp zich vooral op het midden en kleinbedrijf. De beurswaarde van PACW is net iets meer dan $4 miljard.

Een bank actief in slechts 1 staat lijkt wel heel klein, maar de economie van Californië is grofweg 3x zo groot als Nederland. Volgens wikipedia zou Californië de op 8 na grootste economie ter wereld zijn als het als zelfstandig land gezien zou worden.

PacWest Bancorp betaalt jaarlijks een dividend van $2,40. Op basis van mijn gemiddelde aankoopprijs geeft dit een aanvangsrendement van 6,81%.

Sinds 2013 is het dividend gemiddeld met ongeveer 13% per jaar gestegen, maar aan bovenstaande grafiek valt wel te zien dat dit vooral komt grote stappen die sinds 2013 zijn gemaakt. De laatste 5 jaar is de gemiddelde dividend groei 4,66%.

De payout-ratio komt uit op 61,5% op basis van de cijfers uit de op 21 januari 2020 gepubliceerde Q4 earnings release presentation. Door de lage rente verwacht ik dat de dividendgroei de komende jaren lager is dan de historische groei.

Het afgelopen jaar is 4% van de eigen aandelen ingekocht, maar de historie m.b.t. inkoop van eigen aandelen is beperkt. Het is hier dus geen zekerheid dat elk jaar een deel van de eigen aandelen wordt ingekocht en dat het dividend verhoogd kan worden op basis van het lager aantal uitstaande aandelen.

Ik koop deze positie met de verwachting dat het dividend jaarlijks met ongeveer 10 cent zal stijgen.

In mijn doelstellingen heb ik voor mijzelf 6 randvoorwaarden vastgelegd die ik als met ingang van dit jaar wil gebruiken om vanuit mijn watchlist nieuwe beleggingen te selecteren. Een belegging moet aan minsten 4 van de 6 randvoorwaarden voldoen. Ik gebruik dit nu vooral als indicatie, omdat ik de randvoorwaarden nu vooral gebruik om terug te kijken en hier nog geen condities in heb opgenomen die iets doen met hoe ik naar de toekomst van een bedrijf kijk op basis van een negatief, neutraal en positief scenario.

Yield > 2,5%Ja6,81%
Gem dividendgroei > 10%Nee4,66%
Payout < 65%Ja61,50%
PE ratio < 20Ja9,0
ROE > 10%Nee9,60%
Koers vs 52 week High < 85%Ja84,60%

PACW voldoet dus aan 4 van de 6 condities. Nu had ik dit jaar eigenlijk als voornemen om vooral veel dividend groei aandelen te kopen en daarom staat in mijn condities dat een aandeel minstens een dividend groei van 10% moet hebben over de afgelopen 5 jaar. Laat dit nou net een conditie zijn waar PacWest niet aan voldoet.

Ik had 12 bedrijven op mijn shortlist staan. Van deze bedrijven voldoen 10 aan het criterium van meer dan 10% dividend groei de afgelopen 5 jaar. Toch heb ik deze niet geselecteerd en dit heb ik vooral gebaseerd op de verwachte dividend inkomsten de komende 10 jaar.

PacWest genereerd de komende 10 jaar in mijn model een beduidend betere dividend cashflow dan de andere bedrijven op mijn shortlist. Dit komt vooral door de huidige hoge yield van 6,81%.

Door deze yield worden bedrijven met een veel hogere dividendgroei op een achterstand gezet, omdat deze bedrijven gemiddeld een dividend yield van 2,53% hebben, maar wel vaak bij een lagere payout en een hogere EPS groei.

Ik haal hieruit de learning dat ik in mijn model niet voldoende doe met het verwerken van de EPS groei in de kapitaalwinst die ik verwacht in de toekomst. Aangezien mijn rekenmodellen erg op dividend inkomsten zijn gericht doe ik niet voldoende met een waarde hangen aan de winst die binnen een bedrijf blijft en ik moet hier dus iets mee gaan doen in mijn modellen.

Met de aankoop van de 51 aandelen PacWest Bancorp verhoog ik mijn verwachte dividendinkomsten dit jaar met €111,12, want ik ga alle kwartaaldividenden ontvangen dit jaar. Daarnaast haal ik uit deze aankoop in combinatie met de doelstellingen die ik eind vorig jaar heb geformuleerd de inspiratie om in mijn modellen ook een groter belang toe te kennen aan winsten die in een bedrijf blijven en doorgaans tot kapitaalgroei leiden.