);

Koop 30 aandelen Eastman Chemical Company

Met de opbrengst vanuit de verkoop van mijn Taubman Centers aandelen ben ik een positie gestart in Eastman Chemical Company door 30 aandelen te kopen tegen een prijs inclusief kosten van $73,06.

Eastman Chemical Company is actief in de chemische industrie, maar dat zal met deze bedrijfsnaam geen grote verassing zijn. Eastman produceert coatings, adhesives en plastic specialty producten.

Op dit moment is het dividend van Eastman Chemical Company $2,52 per jaar, maar ik heb dit bedrijf vooral hoog op mijn watchlist staan door de relatief hoge dividendgroei die ze de laatste jaren getoond hebben.

In de laatste 7 jaren is het dividend van Eastman Chemical met gemiddeld net iets meer dan 11% per jaar gegroeid bij een payout die nu ongeveer 48% is. Hieronder een grafiek met de dividendontwikkeling van de afgelopen jaren.

Hoe voldoet Eastman aan de beleggingscriteria die ik mezelf heb gesteld?

Yield > 2,5%Ja3,45%
Gem dividendgroei > 10%Ja11,27%
Payout < 65%Ja48,2%
PE ratio < 20Ja12,6
ROE > 10%Ja12,73%
Koers vs 52 week High < 85%Ja84,8%

Zowaar deze keer dus een aankoop die aan alle 6 mijn voorwaarden voldoet, al was het op de koers ten opzichte van de hoogste koers het afgelopen jaar wel op het nippertje. Inmiddels staat door de Covid-19 impact op de beurs het aandeel lager, maar daar heb ik in niks aan.

Naast dividend geeft Eastman Chemical (EMN) ook geld terug aan de beleggers door eigen aandelen in te kopen. Hierdoor neemt afgelopen jaren het aantal uitstaande aandelen met pakweg 3% per jaar. Geeft gelijk ook aan dat Eastman Chemical Company ook bij een lagere winst ruimte kan maken om het dividend te blijven betalen door een deel van het kapitaal dat gebruikt wordt voor aandeleninkoop naar dividend te verplaatsen.

Door deze aankoop stijgt mijn verwachte jaarlijkse dividendinkomen met $75,60.

2 antwoorden op “Koop 30 aandelen Eastman Chemical Company”

  1. Mooie aankoop, dit bedrijf zit ook in mijn portefeuille om dezelfde reden. Het dividend bedraagt momenteel trouwens $2,64 (was $2,48). In december kondigden zij een verhoging van 6,5% aan. Het bedrijf heeft behoorlijk wat schuld, ongeveer evenveel als het eigen vermogen. Ik verwacht dat ze naast dividend en eigen aandeleninkoop ook door blijven gaan met schuldreductie. Veel andere bedrijven hebben dit door de lage rente niet gedaan. Een goed teken wat mij betreft. Op de korte termijn verwacht EMN nog behoorlijke macro-economische tegenwind. Eind dit jaar verwacht ik een dividendverhoging van ~5%. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten goed. Morningstar geeft een narrow moat, 4 sterren en een koersdoel van $91.

    1. Het klopt dat het dividend op dit moment hoger is dan dat ik heb genoemd. Het nieuwe dividend had ik nog niet bijgewerkt in mijn spreadsheet. Een leuke meevaller dat het dividend recent is verhoogd. Het is een aandeel dat een mooie cashflow weet te realiseren en daar, in mijn ogen, verstandige dingen mee doet.

Reacties zijn gesloten.