);

Verkoop 100 aandelen Wereldhave

Vandaag heb ik al mijn aandelen Wereldhave verkocht tegen een prijs van €15,55. Hiermee neem ik afscheid van de grootste bleeder in mijn portefeuille. Ik heb Wereldhave tegen een gemiddelde aankoopprijs van €30,30 dus ik heb hier de laatste jaren grofweg 50% koersverlies geleden.

Wereldhave is een vastgoedbelegger die vooral actief is in de Benelux en Frankrijk. Wereldhave investeert vooral in regionale winkelgebieden.

Ik ben ooit in Wereldhave gestapt wetende dat het bedrijf grote uitdagingen heeft, maar had hier op basis van de cashflow het idee dat het een goed moment was om een positie in te nemen en deze rustig op de plank te leggen en te wachten op het moment dat de leegstand door faillissementen opgelost zou zijn door nieuwe huurcontracten.

De leegstand blijft een grote uitdaging bij Wereldhave en de impact van nieuwe huurcontracten is meer dan teniet gedaan door nieuwe leegstand. Daarnaast staan ook de huurinkomsten van bestaande huurders onder druk, omdat vaak bij huurverlenging een lagere huur werd uit onderhandeld.

Zelf werk ik bij één van de grotere winkelbedrijven van Nederland en heb daardoor een directe inkijk in de positie van Wereldhave. Sterker nog, zakelijk gezien heb ik binnen het bedrijf waar ik werk een rol bij de vernieuwing van huurcontracten en zodoende kom ik Wereldhave regelmatig als dossier op mijn bureau tegen.

Hierbij laat ik me natuurlijk niet beïnvloeden door mijn aandelenpositie in Wereldhave. Ten eerste omdat ik me daar behoorlijk oncomfortabel onder zou voelen, omdat ik integriteit belangrijk vind. Ten tweede, omdat andere teamleden er echt wel doorheen prikken als ik opeens heel positief zou zijn over een slechte locatie. Als laatste is de impact van een paar losse huurcontractjes op het resultaat van Wereldhave dermate minimaal dat het ook geen enkele invloed heeft op de waarde van mijn positie.

De meeste huurverlengingen zijn vaak simpel, omdat filialen van het bedrijf waar ik in het algemeen simpelweg goed presteren. Van de dossiers op mijn bureau waar dit niet het geval is en waar de omzet in een dalende trend zit, is Wereldhave vaak de eigenaar van het winkelgebied.

Aangezien de winkels van het bedrijf waar ik werk normaal gesproken beter dan de markt presteren is het een zeer negatief signaal als onze winkels in een gebied ook de omzet niet minsten gelijk kunnen houden.

Bij de dossiers van panden van Wereldhave die ik heb zien langskomen zie ik één grote gedeelde gemeenschappelijke factor en dat is dat al jarenlang de passanten teruglopen, omdat de regionale locaties het vaak niet meer kunnen winnen van de grote winkelgebieden waar mensen lekker gaan shoppen.

Hierdoor neemt de leegstand in de straten toe waardoor er nog minder mensen komen en stuk voor stuk de winkels vertrekken of dat winkeliers het contract alleen vernieuwen tegen een lagere huur. Uit ervaring weet ik dat er soms heel veel van de prijs af te krijgen is in dit soort gebieden.

Dit heeft er afgelopen jaar bij mij al voor gezorgd dat ik me toch ben gaan afvragen of ik geen afscheid moet nemen van Wereldhave, maar dit heb ik nooit gedaan. Het dividendrendement vond ik de moeite waard om te blijven zitten.

Op basis van de nieuwe strategie van Wereldhave die gisteren is gecommuniceerd heb ik uiteindelijk vandaag besloten om mijn hele positie te verkopen. Wereldhave geeft aan dat de in de nieuwe strategie winkelgebieden worden omgezet naar ‘full service centers.

Met full service centers wordt bedoeld dat een combinatie van retail, entertainment, food, fitness, wellness, gezondheidszorg, co-working kantoren en woongebied gemaakt gaat worden. Hier gaat tussen de 300 en 350 miljoen geïnvesteerd worden. Dit vind ik echt heel erg veel op een assetwaarde van 2,9 miljard en een bezettingsgraad van bijna 95%. De investering gaat gefinancierd worden door verkoop van bezettingen die ondermaats performen.

Normaal gesproken zijn winkelbedrijven in staat de hoogste huren te betalen, omdat dit bedrijven zijn die in staat zijn een hoge omzet per meter te generen. Ik verwacht dus dat door deze strategiewijziging er druk op de gemiddelde huur gaat ontstaan. Daarnaast wordt activa verkocht om de investering te financieren. Hiervan geeft Wereldhave geeft aan dat hierdoor de komende 3 jaar een dalende winst per aandeel te verwachten.

Als de winst per aandeel blijft dalen dan zal het dividend waarschijnlijk ook verlaagd blijven worden en is het voor mij dus geen aandeel waar ik een hoog dividend van kan blijven ontvangen terwijl ik wacht op betere tijden. Ondanks dat het goed is dat Wereldhave acties onderneemt voor de lange termijn heb ik toch besloten om te verkopen. Ik vind de strategie wijziging een te grote onzekerheid.

Zoals ik aan het begin van deze post al noemde is Wereldhave mijn grootste bleeder. In totaal heb ik een koersverlies van €1.475. Wel heb ik €458 aan dividend ontvangen en €412 gegenereerd door call opties te schrijven op deze positie. Per saldo dus een min van €605. Eigenlijk is het verlies nog groter wanneer ik meereken dat de AEX in dezelfde periode met ongeveer 25% is gestegen.

Ik blijf Wereldhave op mijn watchlist houden, maar ik verwacht eerlijk eigenlijk niet dat ik de komende jaren een nieuwe positie start, want ik wil eerst zien hoe de nieuwe strategie uitpakt.

2 antwoorden op “Verkoop 100 aandelen Wereldhave”

  1. Ai dat is een flink verlies. Maar als je zelf goede insights hebt, kan ik het me voorstellen. Zoals het gezegde zegt: cut your losses and let ypur winners run.

    1. Het blijft lastig om afscheid van een positie te nemen, maar aangezien voor de komende jaren een daling van de EPS wordt verwacht en dat het dividend daardoor verder kan dalen heeft me over de streep geduwd om Wereldhave te verkopen.

Reacties zijn gesloten.