);

Koop 16 aandelen Walt Disney

In april heb ik invulling aan mijn maandelijkse aankoop gegeven door 16 aandelen in The Walt Disney Company tegen een prijs van $103,48. Ik heb Disney al erg lang op mijn watchlist staan, maar tot op heden waren er altijd andere bedrijven die ik hoger had staan in mijn ranking om te kopen.

Ik had nog geen vergelijkbare bedrijven in mijn portfolio zitten, dus voor de spreiding is het ook goed om een bedrijf uit de Entertainment industrie toe te voegen.

Disney zal bij de meeste van ons wel bekend zijn, maar ik zal toch kort de activiteiten waarmee Disney de omzet genereert noemen. Disney haalt de omzet voor zo’n 70% binnen via de media bedrijven en pretparken die in bezit zijn. Beide zijn zitten rond de 35% van de omzet. De overige omzet komt binnen via studio entertainment (filmstudio’s) en direct-to-consumer divisie (streaming).

Grote labels die onder het Disney concern vallen zijn bijvoorbeeld ABC, ESPN, Disney Land, Pixar, LucasFilm, Marvel, Disney+ en Hulu. Van bijna alle divisies valt te concluderen dat ze beïnvloed zijn door Corona. De TV netwerken zullen een deel van de advertentie inkomsten missen. Disneyland zal voorlopig een minimale omzet realiseren door volledige sluitingen vanwege Corona. De film tak zal door de sluiting van bioscopen ook marginaal omzet realiseren. De streaming tak met Disney+, ESPN+ en Hulu kan daarentegen weer profiteren van het gebrek van entertainment buitenshuis.

De koers van Disney is inmiddels gedaald van een hoogtepunt de afgelopen 52 weken van $153 naar $103 nu. De koers is op dit moment dus ongeveer 33% lager dan de hoogste koers. In principe ook niet raar, want op korte/middellange termijn is het te verwachten dat de 1,5 meter economie een impact gaat hebben op de inkomsten die de Disney resorts en film divisie kan genereren. Daarnaast loopt de productie van nieuwe films waarschijnlijk ook vertraging op, omdat het filmen van nieuwe films op dit moment onmogelijk is door Corona maatregelen.

Aangezien ik Disney zie als een bedrijf die unieke en krachtige merknamen in bezit heeft, heb ik wel gekozen om een positie in te nemen in dit bedrijf. Ik ga niet zeggen dat ik dit bedrijf op dit moment goedkoop vind, maar tegenargument is dat ik het van bijna alle bedrijven moeilijk vind om in te schatten of ze nu goedkoop zijn om te kopen. De corona impact is zo uniek dat de impact op het bedrijfsleven lastig is in te schatten.

Van de éné sector is het makkelijker om te snappen dat ze mega hard geraakt worden dan de andere, maar of het hoogtepunt van de Corona crisis geweest is of nog moet komen valt nu nog niet te zeggen.

Met de aankoop van 16 aandelen Disney voeg ik $28,16 toe aan dividend inkomsten op jaarbasis. Disclaimer in deze tijden is natuurlijk wel dat ik hier met het dividend van vandaag reken en dat de toekomst op dit moment minder voorspelbaar is dan dat ik een paar maanden terug dacht.

Het dividendrendement bij Disney is voor de dividendbelegger niet persé hoog, want deze komt op basis van mijn aankoopprijs uit op 1,7%. Wel heeft Disney een lage payout ratio van net iets minder dan 30%. Wel koopt Disney regelmatig eigen aandelen in waardoor het aantal uitstaande aandelen met zo’n 4% per jaar afneemt. Afgelopen jaar daarentegen is het aantal uitstaande aandelen met 10% gestegen door de overname van Fox.

Hoe voldoet Disney aan de condities die ik mijzelf heb opgedragen om investeringen te toetsten:

Yield > 2,5%Nee1,7%
Gem dividendgroei > 10%Ja10,7%
Payout < 65%Ja29,7%
PE ratio < 20Ja17,4
ROE > 10%Ja12,9%
Koers vs 52 week High < 85%Ja67%

Los van de huidige yield voldoet The Walt Disney Company dus aan alle voorwaarden die ik mijzelf als toets heb opgelegd.

Met Disney heb ik in ieder geval een bedrijf opgenomen in mijn portefeuille met krachtige merken in bezit. Wel met de kanttekening dat het ook een bedrijf is waarbij Corona op de korte en middellange termijn een meer dan gemiddelde impact kan hebben.

5 antwoorden op “Koop 16 aandelen Walt Disney”

  1. Mooi aankoop MD. Goed dat je ook kijkt naar je spreiding. Met Disney heb je bijna een media ETF op zich. Momenteel doet Netflix het goed, maar Disney zal over een aantal jaren een serieuze bedreiging gaan vormen. Het business model is fantastisch. Dezelfde content eerst als bioscoophit, dan in de verkoop, daarna als attractie en tot slot in een streaming model. En over 20 jaar bestaat Mickey Mouse nog steeds en kijken we naar Lion King 3. Ik herken je punt dat het aandeel mogelijk niet goedkoop is, maar dat was het nooit echt. Dividend groeit lekker, op lange termijn een fijne om in porto te hebben.

    1. Ik kijk inderdaad ook zo naar Disney. Zeker op streaming vlak denk ik dat ze een grote partij naast Netflix zullen worden vanwege de unieke content die Disney in bezit heeft. Daarnaast kan ik me voorstellen dat zij via de sportrechten die ze hebben misschien ook mooie streaming packages kunnen aanbieden waarin live sports ook een onderdeel van uit kunnen maken. Live sport content maakt Disney dan weer uniek naast Netflix.

  2. Disney heb ik al langer op mijn lijstje staan, maar steeds twijfel ik. Ten eerste vanwege het relatief lage dividend, ten tweede vanwege de koers. Afgelopen 5 jaar bekijkend schommelt de koers rond $110. Pas het afgelopen jaar is het omhooggeschoten naar $140. Dat matcht (in mijn ogen) niet echt met de dividendgroei. Ik twijfel dus nog.

    1. Tja, je kunt het lage dividend ook als een voordeel zien. De pay out is laag en bovenal blijft er meer geld beschikbaar voor investeringen en overnames. Dat is m.i. in deze sector ook nodig. Persoonlijk kijk ik eerst naar de fundamentals en het perspectief op groei. Pas daarna naar het dividend en de waardering. De historische koers zegt me niet zoveel, we kijken immers vooruit. Mijn twijfel zit eerder bij de balans. Disney heeft behoorlijk wat schuld. Daar staat een goede kans op stevige groei tegenover. In die zin is het een wat spannender aandeel. Prima om tussen de Microsofts, Unilevers en Johnson&Johnsons aan te houden. Disney behaalt een hoge ROE en als het dividend blijft groeien volgt de koers uiteindelijk vanzelf. Ik hanteer een koersdoel van $700 in 2040 :).

Reacties zijn gesloten.