);

Koop 800 aandelen Aegon

Waar ik voor het corona tijdperk soms aangaf dat ik graag eens een koerscorrectie zou zien, omdat het door de hoge waardering lastig was om aandelen te vinden die in mijn ogen een goede prijs hadden, merk ik dat het nu eigenlijk niet anders is.

De koersen van aandelen zijn fors lager, dus psychologisch voelt het nu als een beter koopmoment, want de prijs is vaak een stuk lager dan de prijs uit het verleden en daardoor heb ik soms het gevoel dat het risico bij een aankoop lager is. Er is immers ooit een hogere prijs voor het bedrijf betaald dan de huidige prijs.

In de praktijk blijft het net zo lastig om aandelen te selecteren als een paar maanden geleden. De waardering is lager, maar de onzekerheid zit voor mij nu veel meer in het inschatten van de toekomstige winstgevendheid van een bedrijf en in hoeverre corona op de korte en lange termijn impact op een bedrijf kan hebben.

Het bepalen van de corona impact op een bedrijf is een enorme worsteling voor mij. Deze worsteling is dermate groot dat ik hiervan ook besloten heb om hiermee niet te complex om te gaan en bij het stockpicken corona alleen te verwerken in mijn watchlist en short list door een -, neutraal of + kenmerk toe te voegen.

Ik twijfel of er iemand in de wereld is die goed voor de korte en lange termijn kan inschatten wat de impact van corona is. Zelf denk ik dat op de lange termijn corona geen issue is, want er komt vast een medicijn om corona te genezen en een vaccin om corona op grote schaal te voorkomen. Of dit binnen een half jaar, 1 jaar of 5 jaar is: geen idee!

Ik ben in het dagelijks leven Controller bij een winkelbedrijf en het is dus een onderdeel van mijn functie om financiële budgetten te maken voor het lopende jaar en toekomstige jaren. Met alle cijfers die ik heb, en dat zijn er heel erg veel, en jarenlange ervaring is het zelfs al complex om voor het bedrijf waar ik werk een goede inschatting te maken van de Corona impact.

Dit gevoel deelt het management team van de business unit waar ik onderdeel van uit maak. We weten prima op welk vlak we extra kosten maken vanwege corona, maar de klant is grillig. De omzet kan way-over budget zijn in sommige weken vanwege hamstergedrag of hype vraag naar bepaalde vitamines of voedingssupplementen door berichten in de media.

In andere weken is de omzet zonder reden weer onder budget. Als management team waar bijna iedereen al lang in hetzelfde bedrijf werkt hebben we dus moeite om de toekomstige cijfers betrouwbaar in te schatten en dan werken wij bij een bedrijf waar de corona impact op de omzet niet heel groot is.

Uiteindelijk heb ik het voor mezelf de complexiteit van Corona m.b.t. het aankopen van aandelen dus behapbaar gemaakt door alleen een simpele rating toe te kennen aan de bedrijven op mijn watchlist om te voorkomen dat ik een niks zeggende berekening ga maken met betrekking tot financiële corona impact voor de komende jaren.

Waarom zou ik hier complex mee omgaan als het me in mijn eigen werk waar ik alle cijfers en gedetailleerd uitgewerkte strategie tot mijn beschikking heb? Ik hoef dan niet de illusie te hebben dat ik dit wel op een betrouwbare wijze kan inschatten voor bedrijven waarvan ik alleen informatie op verdicht niveau en niet recent voorhanden heb.

Uiteindelijk is bovenstaande een hele lange aanloop om aan te geven dat ik deze maand 800 aandelen Aegon heb gekocht tegen een prijs van €2,453 per aandeel. Ik heb nu 1400 aandelen Aegon met een gemiddelde aankoopprijs van €3,20.

Mijn shortlist bestond deze maand uit een heel divers lijstje bedrijven:

BASF
ViacomCBS
Fraport
Aegon
People United Financial
The Southern Company
Gilead
Pfizer
Munchener Ruck

Zeker Gilead heb ik eigenlijk al heel lang op mijn shortlist staan die ik maandelijks maak op basis van mijn watchlist. Ik wil graag een pharma bedrijf aan mijn portfolio toevoegen die groot is in HIV medicatie en zodoende ben ik bij Gilead uitgekomen. HIV is nog steeds een chronische ziekte en daardoor zal een gebruiker van deze medicatie een ‘klant voor het leven’ zijn. Dit is gelijk soms het lastige van een belegging in een pharma bedrijf. Het is toch een beetje profiteren van andermans ellende. De prijs van dit bedrijf heeft me tot op heden altijd tegengehouden om een aankoop te doen. Zeker omdat de prijs van Gilead dit jaar behoorlijk is gestegen aangezien ze een potentieel Corona vaccin in de bezit hebben.

Uiteindelijk ben ik na lang twijfelen bij Aegon uitgekomen. Ik voeg dus een bedrijf toe aan mijn dividendportefeuille dat geen dividend uitkeert op dit moment. Business impact van corono op Aegon heb ik op – (negatief) staan.

Aegon is groot in levensverzekeringen en het ultieme probleem van Corona is dit dit virus dodelijk is voor een deel van de patiënten. Wat ik niet weet is hoe groot deze negatieve impact is op Aegon of dat (een deel) van deze oversterfte is ondergebracht bij een herverzekeraar.

In mijn model scoort Aegon op 2 punten hoog. Als eerste is de marktwaarde van Aegon op dit moment erg laag door de forse koersdaling dit jaar. De waarde zit iets boven het niveau van 2009. Daarnaast baseer ik me ook op het dividend van de afgelopen jaren.:

Vrij snel na de financiële crisis was het dividend weer op een niveau van €0,21 en dit is daarna gestegen naar €0,29 over 2018. Als het dividend weer wordt hervat dan is op basis van een dividend van tussen de €0,21 en €0,29 de yield tussen de 8% en 12%.

Aegon zit grofweg op de 40% – 50% payout ten opzichte van de winst exclusief ‘markt-impact’ en one-off items. Dus de winst die in het bedrijf gehouden wordt zou de bedrijfswaarde en dus koers moeten verhogen.

Waar ik normaal gesproken een grotere focus op de toekomst heb, heb ik mijn aankoop nu meer op de historie gebaseerd en minder gewicht aan de toekomst toegekend. Dit betekent niet dat ik de toekomst heb uitgesloten, maar hier minder gewicht aan heb toegekend.

Aangezien Aegon geen dividend uitkeert op dit moment is mijn dividend outlook ongewijzigd door deze aankoop.

Yield > 2,5%Nee0%
Gem dividendgroei > 10%Nee0%
Payout < 65%Nee0%
PE ratio < 20Ja4,6
ROE > 10%Nee5,3%
Koers vs 52 week High < 85%Ja54%

Kortom, deze maand een onconventionele aankoop voor een dividendbelegger door het kopen van een aandeel waarbij het dividend nog maar recent is stop gezet.