);

Dividend update mei 2020

De maand is weer voorbij en het is weer tijd om een dividend update te geven. De afgelopen maand laat zich vooral kenmerken door stijgende koersen. Eigenlijk staat de beurs in mijn ogen alweer op een stand die hoog is ten opzichte van de bedrijfsresultaten die veel bedrijven de komende maanden zullen realiseren.

Het lijkt erop dat de waardering van aandelen is gebaseerd op de verwachting dat de impact van Corona van korte duur is.

In mei heb ik een dividendinkomen van €489,36 gerealiseerd. In principe een mooi bedrag, maar het is wel 30% lager dan de €706 die ik vorig jaar in mei heb ontvangen.

Een aantal posities die vorig jaar in mei dividend hebben uitbetaald, heb ik niet meer in mijn portefeuille zitten. Het gaat hier om Flow Traders, Wereldhave, Omega Healthcare, Warehouses de Pauw en Amsterdam Commodities. Impact ongeveer €211.

Daarnaast zijn er ook een aantal bedrijven waarvan het dividend voorlopig is geschrapt. Het gaat hier om ING, Aena, BAM Group, Macquarie Infrastructure Company. Daarnaast gaat het dividend van Danone in juli komen en beslist Simon Property Group eind volgende maand over of en wanneer er dividend uitbetaald gaat worden. Ook van Nordea mis ik nog een behoorlijk bedrag aan dividend deze maand. Zij geven aan dat ergens in oktober wordt besloten gaat worden of en hoe het dividend wordt uitbetaald.

Het bijhouden van de mijn schema met verwachte dividendbetalingen is dit jaar dus een stuk tijdrovender dan andere jaren.

Net als vorige maand is mijn top 3 van betalers weer behoorlijk Europees met Fortum, BMW en Bayer. Alle 3 betalen 1x per jaar dividend, dus daarmee staan ze in de maand van uitbetaling natuurlijk sneller bovenaan in de ranglijst dan bedrijven die per kwartaal uitbetalen.

In totaal heb ik van 14 bedrijven dividend ontvangen in mei

Mijn verwachte dividendinkomen dit jaar is afgelopen maand door dividendverlagingen gedaald van €4.947 naar €4.458. Grootste impact

dividend overzicht mei

Fortum110,00
BMW75,00
Bayer72,80
AbbVie49,16
Anally Capital41,08
Altria Group26,07
EPR Properties21,96
ASML Holding20,25
Royal Bank of Canada14,85
AGNC Investment14,53
Caterpiller13,22
PacWest Bancorp11,45
WestRock Company9,91
Apple9,09

uitgevoerde transacties:

6 antwoorden op “Dividend update mei 2020”

 1. Ondanks de verlagingen heb je toch een mooi inkomen gecreëerd! Ik ga er vanuit dat het dividend weer langzaam terugkomt als er betere tijden aankomen (wat de beurzen nu lijken in te prijzen). Denk je er ook zo over of verwacht je dat sommig dividend definitief verlaagd is?

  1. Bij een definitieve verlaging zou ik verkopen, want dan is het business model van een bedrijf blijkbaar totaal anders. Ik wil een keer een korte analyse maken van de bedrijven met een dividendaanpassing. Op buikgevoel denk ik dat dit voornamelijk vastgoed, Europese financials en oliebedrijven zijn.

   Bij vastgoed verwacht ik dat hier het dividend weer wordt hervat wanneer lockdowns opgeheven worden. De Europese financials hebben vooral op verzoek van de ECB het dividend (tijdelijk) stopgezet en ik hoop dat hier eind van het jaar misschien toch weer dividend uitgekeerd kan gaan worden, maar ik denk eerder dat dit pas volgend jaar zal zijn. Zo kan de stroppenpot opgehoogd worden zonder dat ratio’s hard omlaag gaan. Olie vind ik lastiger in te schatten. Shell kan misschien weer iets gaan stijgen wanneer de olieprijs aantrekt op basis van hogere vraag.

   Bij Occidental Petroleum neemt mijn vertrouwen hard af. Door de overname van Anadarko barst het bedrijf van de schulden en heeft dus geen buffers. Destijds was de korting in de koers door de afstraffing van de markt reden voor mij om na de overname in te stappen, maar met Corona impact staat dit bedrijf er wel erg zwak voor en is moet ik hier ergens een keus maken of ik in de toekomst verwacht of het herstel van Occidental beter is dan de gemiddelde aandelenmarkt óf dat het beter is om verlies te nemen en via een andere positie meer rendement te realiseren dan vast blijven houden aan de stukken. Kortom een lastige keuze, want een oliebedrijf in deze markt verkopen voelt aan als ergens rond het dieptepunt verkopen.

   1. Herkenbaar. Met verlies verkopen blijft een psychologisch dilemma. Zelfs als je overtuigd bent dat je via een andere positie sneller kan herstellen. En als je daar niet van overtuigd ben zou je eigenlijk bij moeten kopen. Persoonlijk heb ik twijfels bij Shell. Om er vanaf te komen overweeg ik wat bij te kopen tot 100 stuks en gedekte calls te schrijven rond of iets onder de gemiddelde aankoopprijs. Dan ontvang ik nog wat premie en als ze weg gecalled worden is dat prima (geen verlies) en heb ik het geïnde dividend nog als rendement.

    Momenteel stijgen al die in elkaar geklapte aandelen extreem hard. Ik ben benieuwd hoe mr. Buffett nu naar de airliners kijkt. Je Aegon aankoop pakt trouwens ook geweldig uit. Zeker voor een aandeel met 4x nee en 2x ja in je screener :).

    1. Aegon is inderdaad een lucky shot, maar dat was het waarschijnlijk bij elke andere aankoop ook geweest, omdat de laatste dagen de prijzen bijna allemaal hard gestegen zijn.

     Gedekte call schrijven is een strategie die ik zelf weleens gebruikt wanneer ik verwacht dat de markt stabiel is om op die manier de premie te pakken en de aandelen ook in bezit te houden. In volatiele markten werkt voelt een geschreven call voor mij psychologisch zowel bij een koersstijging en daling als een foute beslissing. Bij een daling denk ik ‘had ik maar verkocht’ en bij een koersstijging denk ik ‘had ik maar geen call geschreven’.

     Al kan ik me bij RD voorstellen dat een call misschien best veel oplevert gezien de volatiliteit op de markt en daardoor misschien ook wel een goed middel is om een hogere prijs te realiseren dan vandaag verkopen.

 2. Ander vraagje.

  Werk jij je portefeuille wel bij of laat deze alleen de aankoopkoers zien met het dividendrendement wat je toen dacht te ontvsngdn?

  Gr

  1. Deze pagina had ik al een tijdje niet bijgewerkt. Ik heb net een bijgewerkte versie geplaatst.

Reacties zijn gesloten.