);

Nieuw huis gekocht en daarom de dividendportefeuille gehalveerd.

Vorige week hebben wij een bod uitgebracht op een huis en deze is geaccepteerd. Wij zijn hier heel blij mee, want wij vinden het ontwerp van de woning supergaaf en we hadden als een besproken om over een jaar of 5 eens een keer een bod te gaan doen wanneer één van de 6 woningen van dit ontwerp op de markt zou komen.

Uiteindelijk hebben we er toch voor gekozen om vorige week een bod te gaan doen, omdat een woning al een paar weken op de markt was met een inrichting naar onze smaak waar we helemaal niks aan hoeven te doen. Ook de tuin is meer dan klaar en is van een hogere kwaliteit dan dat we zelf zouden aanleggen.

Omdat we niet persé haast hadden om een woning te kopen en deze woning bijna een maand op de markt was, wat niet gebruikelijk is in onze omgeving hebben we besloten om de vraagprijs te bieden en niet te overbieden. Dit bod is geaccepteerd.

Aangezien het om een woning met een vraagprijs van bijna 500k hebben we hier wel lang met elkaar over gesproken en gerekend. Wij hebben tot nu toe altijd een hypotheek onder de 200k gehad, omdat we tot nu altijd geredeneerd hebben dat een woning op basis van 1 van onze salarissen betaalbaar zou moeten zijn. Dit omdat we allebei simpelweg er niet van houden dat een groot deel van onze salarissen opgaat aan woonlasten en we daardoor grote concessies zouden moeten doen aan andere leuke dingen in het leven. Deels is dit luxe, omdat we allebei goed verdienen. Daarnaast heeft mijn vriendin een eigen bedrijf en hebben we geen zin in gedoe met banken over de duurzaamheid van het inkomen van mijn vriendin.

Op basis van de huidige overwaarde hebben we nu wel extra hypotheek nodig, maar dit valt uiteindelijk erg mee vanwege ons spaarsaldo en door een deel van de waarde uit onze aandelenportfolio’s te onttrekken. Daarnaast hebben we dit jaar door Corona ook nog niets gepland aan vakanties en dit maakt ook een behoorlijk verschil voor de spaarrekening.

We willen nog steeds ons niet druk maken over het onderbouwen van het inkomen van mijn vriendin en door een deel van de aandelen te verkopen kan de hypotheek afgesloten worden op basis van alleen mijn inkomen en vallen we ook in een lage hypotheekklasse door de forse inbreng van eigen geld het rentevoordeel over 25 jaar ook een leuk voordeel is.

Het verkopen van een deel van de aandelen is met name aan mijn kant een moeilijke beslissing geweest. Wij beleggen beide in afzonderlijke accounts, maar bij mij is het ook hobby om me in te lezen in bedrijven en research te doen en te beleggen een individuele aandelen. Mijn vriendin is hier pragmatischer. Zij belegt eigenlijk enkel in VanEck Global Equal Weight ETF en VanEck Global Real Estate. Bij haar zit dus geen emotie in een deel afschalen van de belegging terwijl ik behoorlijk heb geworsteld met het bepalen van welke bedrijven ik zou verkopen terwijl ik normaal gesproken degene bent die het meest rationeel en berekenend is in deze beslissingen.

Het was voor mij heel moeilijk om afscheid te nemen van posities, want in mijn hoofd zitten vooral argumenten waarom ik deze aandelen juist wel in mijn portefeuille zou willen hebben.

Vorige week heb ik dus veel posities verkocht en deels vorige week en deels deze week heb ik ook de portefeuille nog een keer onderhouden om weer naar een betere sectorweging toe te werken. Na het vrij maken van 50k uit mijn portefeuille trok ik afgelopen weekend de conclusie dat mijn sectorverdeling en balans tussen aandelen met een hogere en lager risico niet in balans was en heb ik deze week nog wat wisselingen gemaakt.

Later deze maand zal ik een artikel maken over bedrijven die ik nieuw heb toegevoegd.

Door een deel van de aandelen te verkopen hebben wij nu het huis gekocht waarvan wij vinden dat dit ons eindpunt is voor ons tot het moment dat we niet meer zelfstandig zouden kunnen wonen. Aangezien ik 41 ben en mijn vriendin 30 is dit moment voor ons hopelijk nog heel ver weg van ons.

Wel hebben we nu een 2-onder-1-kap-woning aan het water met terras aan het water en stijger voor een sloep en verwachten wij dat we hier veel genot uit gaan halen en zijn door de inbreng van eigen geld en winst uit de vorige wonen onze lasten beperkt hoger en gaan hier van genieten de komende jaren.

5 antwoorden op “Nieuw huis gekocht en daarom de dividendportefeuille gehalveerd.”

  1. Van harte gefeliciteerd! Ik kan mij het dilemma van verkoop van je portefeuille levendig voorstellen. Daar zou ik beslist moeite mee gaan hebben. Ook wij hebben een 2-onder-1 kap aan het water op het oog waar er maar 8 van zijn. We hebben geen haast, ooit komt er vast een mooi exemplaar te koop. Intussen blijven we doorgaan met investeren, aflossen en sparen. Ik ben benieuwd naar je herziene portefeuille!

    1. Bedankt. Het gaat bij ons om 12 woningen van hetzelde design. Ergens deze post ik een update mbt de samenstelling van mijn portefeuille.

    1. Bedankt! Speelt inderdaad ook in onze overweging mee om nu te kopen. Vermoedelijk kunnen we niet opsparen tegen de waardestijging van dit woningtype de komende jaren. Al hebben we hier niet een hoge weging aan gehangen in onze beslissing, want een prijsdip door corona effecten zou ook kunnen.

  2. Gefeliciteerd! Je durft wel om in de huidige woningmarkt (hoge prijzen) een huis te kopen 😉

    Een woning moet er naar mijn mening vooral zijn voor je woongenot en je wensen. Dus goed dat je dat achterna gaat, los van de 500k. Zelf heb ik 3 jaar geleden ook al mijn posities verkocht toen we ons nieuwe huis gingen kopen. Dat geld wilden we deels gebruiken als overbrugging maar was uiteindelijk niet nodig. Daarna ben ik de dividend-richting ermee ingegaan.

    Die stijger klinkt erg mooi. Ga er vooral lekker van genieten!

Reacties zijn gesloten.