);

Nieuwe aankopen door herziening portefeuille

Eerder deze week schreef ik dat ik mijn aandelenportefeuille ongeveer gehalveerd heb, omdat we een nieuw huis gekocht hebben. Door de verkoop van een groot aantal posities was de sectorverdeling van mijn aandelen niet meer gebalanceerd en heb ik nog een keer met pijn in het hard en aantal posities verkocht om hiermee nieuwe posities te kopen in bedrijven actief in sectoren waarvan ik de weging ondermaats vond in mijn herziene portefeuille.

Hieronder een overzicht van 5 nieuwe posities die zijn toegevoegd. Van een aantal van deze bedrijven zal ik later een detailanalyse publiceren.

Münchener Rück (MUV2)

Dit is een Duitse herverzekeraar en is één van de grootste herverzekeraars in de wereld. Al een tijdje stond deze instelling op mijn watchlist en ik heb hier nu een positie in genomen.

Net zoals de meeste Duitse bedrijven is er slechts 1x per jaar een dividendbetaling, maar is de payout-ratio ook relatief laag.

Ik heb 10 aandelen gekocht. De huidige yield op basis van het laatste betaalde dividend is 4,3%.

Tencent (NNND)

Tencent is een groot Chinees conglomeraat waarvan de activiteiten zich veelal in de Technology hoek bevinden. De waaier aan activiteiten is heel breed. Zo is Tencent de grootste video game ontwikkelaar in de wereld en is het onder andere deels eigenaar van Fortnite en PUBG.

Daarnaast is Tencent een grote speler in de social media markt in China met WeChat. Voor de belegger is het grote nadeel van Tencent dat ze erg lastig te doorgronden zijn, want Tencent heeft honderden minderheidsbelangen in allerhande tech bedrijven.

Het dividend van Tencent is minimaal, maar met toevoeging van deze aandelen geef ik invulling aan de doelstelling om exposure in China te hebben, social media én gaming.

LEG Immobilien (LEG)

LEG Immobilien AG is een Duits vastgoedbedrijf en belegt in woningen. LEG Immobilien is eigenaar van ruim 130.000 woningen. Het dividendrendement is op dit moment ongeveer 3,0%, maar net als Münich RE en de meeste andere Duitse bedrijven heeft LEG een relatief lage payout.

Vastgoedbedrijven keren vaak meer dividend uit dan dat er winst gerealiseerd wordt. Dit kan ook makkelijk, omdat een vastgoed bedrijf een veel hogere cashflow heeft dan winst, omdat afschrijvingen in de P&L de grootste kostenpost zijn. Aangezien afschrijving geen cash-out is kan een vastgoed bedrijf hierdoor meer uitkeren dan de winst. LEG doet dit niet en heeft een payout van rond de 25%.

Hiermee vul ik mijn wens in om in een woningen te beleggen in de Duitse markt. Ik verwacht geen grote klappers te maken in deze sector, maar ik verwacht wel een stabiel rendement en gematigde groei van de aandelenwaarde doordat de ingehouden winst in nieuwe woningen geïnvesteerd kan worden en de waarde van woningen verder kan toenemen.

Ik heb 17 aandelen LEG Immobilien gekocht.

Avalonbay Communities (AVB)

AvalonBay Communities is vergelijkbaar met LEG Immobilien, want dit is ook een vastgoedbedrijf actief in de markt woningen. Wel is AvalonBay in belegger in voornamelijk appartementen.

Ook hier gaat het om het verkrijgen van exposure naar de woningmarkt, maar dit keer in de Amerikaanse markt.

Waar de koers van LEG Immobiliën gelijk is aan de koers pré Corona is de koers van AvalonBay Communities fors lager. Grootste redenen hiervoor zijn dat AvalonBay gezien het hoge banenverlies in Amerika hard getroffen kan worden door klanten die de huur niet meer kennen betalen en uitgezet moeten worden.

Daarnaast speelt ook een rol dat door de lage rente het ook mogelijk is dat huurders voor een koopwoning gaan kiezen, waardoor de leegstand toe kan nemen. Het eerste argument vind ik logischer klinken dan het 2e, omdat ik toch het idee heb dat het kiezen voor een huurwoning vaak is, omdat het inkomen niet hoog genoeg is om een goede hypotheek te krijgen of dat dit principieel en en mensen huren om flexibel te blijven.

Ik heb 14 aandelen AvalonBay gekocht.

Gilead Sciences (GILD)

De laatste nieuwe toevoeging bij de hereiking van mijn portfolio is Gilead Sciences. Ik heb al erg lang de wens om dit pharmabedrijf toe te voegen. Dit vooral omdat Gilead erg groot is in HIV medicatie.

Waar het grote nadeel voor ons als mens is dat HIV chronisch is en groeiend qua aantal besmettingen is dit nadeel voor Gilead de bron van veel winst. Een HIV patient die HIV medicatie gebruikt zal al snel een klant voor het leven zijn.

Dit is eigenlijk wat zuur bij het beleggen in pharma bedrijven, want het geld verdienen met het leed van andere mensen. Aan de andere kant is het voor een HIV patiënt natuurlijk goed dat er bedrijven zijn die miljarden steken in het ontwikkelen van medicijnen waardoor voor een (Westerse) HIV patiënt het een chronische, maar niet meer dodelijke ziekte is.

Koers van Gilead is dit jaar wel fors gestegen, omdat zij eigenaar zijn van Remdesivir en dit is een medicijn waarvan wordt onderzocht of dit een Corona geneesmiddel zou kunnen zijn.

Het dividendrendement van Gilead is ongeveer 3,7%. Ik heb 30 aandelen gekocht.

Slot

Met deze 5 toevoegingen heb ik met mijn portefeuille weer een weging waar ik op dit moment mee kan leven. Ik verwacht ook dat dit bedrijven zijn waarvan de impact van Corona relatief laag is.

Bij Münich RE is het nog de vraag of het dividend volgend jaar nog wordt beïnvloed door het advies van de ECB voor financials om geen dividend uit te keren, maar hier verlaag ik mijn cognitieve dissonantie door tegen mezelf te zeggen dat ik door het huidige koersniveau al 5 jaardividenden aan korting heb ontvangen en het skippen van 1 jaar dividend geen halszaak is.

2 antwoorden op “Nieuwe aankopen door herziening portefeuille”

 1. Welke site / tools gebruik je om deze aandelen te analyseren. Op SeeckingAlpha kom ik ze meestal niet tegen…

  1. Sinds eind vorig jaar gebruik ik een betaald lidmaatschap van Uncle Stock. Voor die tijd gebruikte ik de gratis gegevens op Yahoo Finance of haalde ik automatisch gegevens op via Google Docs.

   Ik ben zelf naar een betaalde service overgestapt, omdat ik behoefte had om makkelijker en sneller bedrijven binnen een bepaalde sector met elkaar te vergelijken en dan pas een keuze te maken in wel bedrijf te beleggen.

   Bij handmatig informatie verzamelen merk ik dat ik mijn beslissing alleen laat afhangen van de cijfers van het bedrijf dat ik bekijk, terwijl er vaak binnen een sector een concurrent een betere optie is.

   Indirect is dit misschien ook het gevolg van de artikelen die ik lees via SeekingAlpha. Als ik een positief artikel lees over Bedrijf X dan ben ik bevooroordeeld over bedrijf X terwijl concurrent Z misschien een veel betere keus is. Daarnaast worden op SeekingAlpha voornamelijk Amerikaanse bedrijven besproken en ik heb voor mijzelf dit jaar de voorwaarde opgelegd dat als ik positief ben over een bedrijf op basis van bijvoorbeeld een SeekingAlpha artikel, dat ik dan per definitie ook de cijfers van een Europese concurrent bekijk.

   Op deze manier loop je best vaak tegen interessante bedrijven aan in Europa waarvan je nooit zou weten dat deze bestaat wanneer alleen de artikelen op Amerikaanse sites gelezen worden.

Reacties zijn gesloten.