);

De Giro en die verdraaide US Dividend Green List

Sinds 1 juli heeft De Giro de voorwaarden met betrekking tot bronbelasting op Amerikaanse producten. Dit betekent dat voor sommige aandelen niet meer automatisch het in internationale belastingverdragen tussen Nederland en Amerika afgesproken tarief van 15% toegepast gaat worden.

Hierdoor komt de bronbelasting op Amerikaanse producten die niet op de US Dividend Green List al snel uit op 30%.

Nu heb ik 2 preferente aandelen in mijn portefeuille zitten die niet op deze US Dividend Green List van DeGiro zitten:

  • Colony Capital 7,125% Cum Pref H
  • Colony Capital 7,15% Cum Pref I

Van deze posities heb ik besloten ze in de portefeuille te houden ondanks de hogere bronheffing. Dit vooral, omdat ik deze preferente aandelen ruim onder de aflosprijs van $25 heb gekocht waardoor het rendement op basis van de uitgekeerde rente op bijna 10% per jaar uitkomt.

Daarnaast ben ik bereid om tegen deze uitkering te wachten op aflossing, want dit gaat dan tegen $25 per preferent aandeel terwijl mijn aankoopprijs voor beide series ongeveer $18,50 is.

Nou is Colony Capital niet persé de best presterende vermogensbeheerder en zou ik het absoluut niet overwegen om reguliere aandelen te kopen, maar de prefs vind ik wel interessant genoeg om aan te houden.

Bij het lezen over de aangepaste regels m.b.t bronbelasting dacht ik slim te zijn. Ik was van plan om de aandelen te verkopen op de dag voor ex-dividend en deze op de dag van ex-dividend weer terug te verkopen, zodat ik het dividend kon innen middels het koersverschil tussen beide momenten.

Op de dag voor ex-dividend heb ik na het avondeten netjes ingelogd in mijn account van DeGiro om de verkooporder te plaatsen, maar uiteindelijk toch geen verkoop gedaan.

Voor beide preferente aandelen gaat namelijk op dat er bijna 60 dollarcent verschil zit tussen de bied- en laatkoers. In dit geval heeft het dus geen zin om de hogere bronheffing te vermijden door tijdelijk de aandelen te verkopen.

Dit maakt het leven dus wel weer simpeler, want ik hoef niet bij te houden wanneer de ex-dividend data zijn, maar gevolg is dus wel dat ik een hogere bronheffing moet betalen. De bedragen zijn dermate klein dat ik verwacht dat het geen zin heeft om zelf te gaan proberen dit terug te krijgen bij de Amerikaanse belastingdienst.

Wel voelt dit heel frustrerend aan, want het voelt nu aan dat ik minder diensten krijg van DeGiro terwijl de kosten hetzelfde blijven.

Eén antwoord op “De Giro en die verdraaide US Dividend Green List”

  1. Zo voelt hetvoor mij ook, plus dat DeGiro gewoon buiten het belastingverdrag om werkt. Niet zo chique vind ik, maar we kunnen er helaas weinig aan veranderen.

Reacties zijn gesloten.