);

Nestlé gekocht, Unilever verkocht vandaag

Gisteren heb ik mijn laatste 2 transacties van dit jaar gemaakt. Ik heb al mijn aandelen Unilever verkocht en hiervoor in de plaats aandelen Nestlé aangeschaft.

Waarom deze wissel:

Dit is de uitkomst van een review die ik eens per halfjaar uitvoer op bedrijven waar ik een positie in heb. In dit geval heb ik een wisseling doorgevoerd op basis van een onderzoek naar de waarde van merken. Ik heb hier 2 rapporten over gelezen en tijdens het boodschappen doen zelf een mini onderzoekje gedaan in de supermarkt.

Van de 10 belangrijkste merken van Unilever en Nestlé heb ik gekeken op welke positie deze op de schappen staan. Hier zie ik vaak dat merken van Nestlé (bv. Nescafé, Kit Kat,Nestea) bijna altijd op ooghoogte in de schappen staan. Terwijl merken van Unilever (bv. Dove, Lipton, Axe) ongeveer 50/50 op ooghoogte staan.

In het supermarktschap is het op ooghoogte staan belangrijk voor een product, omdat dit de posities zijn waar een klant het meest naar kijkt en dus sneller geneigd is dit product te kopen.

Deze switch verlaagd met dividendinkomen volgend jaar met ongeveer €5 door een lager dividend en een hogere bronbelasting. Wel verwacht ik op de langere termijn hier meer groei in zowel het dividend als de koers.

Bronbelasting:

Ik ga hier onderzoek doen om te zien hoe en of het mogelijk is om een deel van de bronbelasting terug te vragen van de belastingdienst in Zwitserland, want ik heb best veel Zwitserse bedrijven op mijn watchlist staan die ik nu vaak lager in de ranking zet vanwege de 35% bronbelasting in Zwitserland.

De eerste 30 minuten zoeken heeft nog geen bruikbare informatie opgeleverd over het doe terugvragen van dividendbelasting uit het Zwitserland. Op dit moment is het met 1 positie ook niet direct de moeite waard om een teruggaaf aan te vragen. Ooit moet ik me hier in verdiepen, want ik heb Givaudan, Geberit, Roche en Lindt Chocolade. Al is de aandelenprijs bij Lindt van bijna 9000 CHF zonder splitsing geen optie voor mij.

2 antwoorden op “Nestlé gekocht, Unilever verkocht vandaag”

  1. Het onderzoeken op teruggave van de bronbelasting uit Zwitserland is een interessant onderwerp. Zou ik op de hoogte gehouden kunnen worden naar uw onderzoek hierover. Bij voorbaat bedankt.

  2. U kunt bij de zwitserse belastingdienst formulieren opvragen, die u dan worden toegezonden. Daarna kunt u zelf de gegevens inkloppen. Het is niet eenvoudig, maar te doen. Wel veel correspondentie en navenante portokosten. Dat dit nog met de ganzenveer gaat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Volgens mij is het echter een ontmoedigingsbeleid. Eventueel kunt u het overlaten aan gespecialiseerde bedrijven. Maar die vragen voor zover ik weet minimaal een bedrag van ongeveer 100 euro voor elke dividendterugvordering, dus dan moet je van sommige fondsen nogal wat aandelen hebben wil het voordeling zijn.

Reacties zijn gesloten.