);

De 6 tech beleggingen van Mooi Dividend

Al meerdere jaren worstel ik als belegger met een focus op bedrijven me een groeiend dividend met de uitdaging om ook ruimte te maken om technologie bedrijven toe te voegen aan mijn porfolio.

Hier heb ik grote moeite mee om een aantal redenen:

 • Ik moet veel meer lezen over een bedrijf om te snappen waarmee de omzet wordt verdiend
 • Ik heb moeite met het snappen waarom een tech-bedrijf zo’n hoge koers heeft
 • Het vergt veel tijd om andere bedrijven te vinden dan de alleen de populaire bedrijven waar de analisten graag over schrijven
 • Ik voel een drempel om bedrijven te kopen waar het verlies meegroeit met de omzet

Ondanks bovenstaande drempels heb ik het afgelopen jaar toch 6 kleine aankopen gedaan. Ik ben hier vaak in eerste instantie uitgegaan van technologie die ik in mijn eigen leven thuis of op kantoor tegen kom, zodat ik makkelijker een gevoel krijg bij het verdienmodel van een bedrijf.

Model

Ik probeer werk nog aan een spreadsheet waarmee ik makkelijk een paar scenario’s probeer door te rekenen voor tech bedrijven om een gevoel bij de waardering te krijgen. Doel is niet om een supergrote spreadsheet te maken met een geschatte waardering voor over 10 jaar, maar om een gevoel te krijgen waar een bedrijf kan staan qua omzet en winst bij een gemiddeld, positief en negatief scenario.

Hiervoor ben ik nog bezig met het verzamelen van data van tech bedrijven die de afgelopen 10 jaar hard zijn gegroeid en om deze data om te zetten in parameters die ik kan gebruiken om gegevens van jongere groeibedrijven door te rekenen. Enorm leuk om met deze data te stoeien, maar ik ben er hier nog niet met dit model, maar het is wel een verbreding van mijn kennis door op deze manier naar cijfers te kijken van een ander soort bedrijf dan dat ik gewend ben.

In de volgende 6 bedrijven heb ik een positie die past in het groeideel van mijn portfolio.

Netflix:

Netflix zal bij de meeste lezer bekend zijn als de aanbieder van online films, series en documentaires. In het groeideel van mijn porfolio is dit één dit bedrijf het meest volwassen. Inmiddels wordt er bijna $2 miljard winst gemaakt op een omzet van ongeveer $20 miljard.

Wel was er over 2019 nog een negatieve cashflow. In 2019 is er per saldo meer uitgegeven aan het ontwikkelen van content dan dat er aan cash is binnengekomen. Dit lijkt in 2020 te veranderen. Over de eerste 9 maanden is de cashflow positief.

Netflix zit naar mijn mening in een fase dat extra omzet ook gelijk extra winst gaat opleveren, omdat de contentbasis op order is en het ontwikkelbudget niet steeds verder wordt verhoogd naarmate er meer klanten zijn.

Wel is Disney stevig aan de weg aan het timmeren met Disney+ en dit kan een impact hebben op de toekomstige groei. Zelf vind ik de content van Disney op dit moment nog niet voldoende om alleen daar klant te zijn, maar het is wel knap hoe hard Disney+ is gegroeid in een korte periode.

Zoom Communications:

Met Zoom heb ik de grootste klapper gemaakt dit jaar met een winst van 40%. Zoom is een aanbieder van software waarmee online vergaderingen gefaciliteerd worden. Zoals velen had ik de diensten van Zoom tot dit Corona jaar nog nooit gebruikt. Zoom is dit jaar ook hard gegroeid en profiteert van het vele thuis werken.

Over de eerste 9 maanden van het boekjaar is de omzet 4x zo hoog als in het voorgaand jaar.

Bij Zoom is het vooral van belang dat er doorgegroeid kan worden. Het risico bestaat er gelijk ook uit dat nieuwe klanten uit de coronaperiode straks weer zonder deze tool kunnen. Zelf verwacht ik wel dat thuiswerken blijft en dat er dus ook blijvend behoefte zal zijn naar vergadersoftware die dit ondersteund.

Veeva Systems:

Veeva is actief in de cloud-computing en is gespecialiseerd in het aanbieden van oplossingen aan healthcare en pharma bedrijven. Veeva is bijvoorbeeld goed in het opslaan en verwerken van testdata met betrekking tot medicijnonderzoek.

Grote bedrijven als Bristol Myers Squibb, Roche en AstraZeneca zijn klant.

De omzet is inmiddels ruim $1 miljard en hier wordt grofweg een derde nettowinst op gemaakt. Veeva Systems heeft een prachtig product, daar heb ik geen twijfels over, maar de een aandeel wordt wel verkocht voor meer dan 100x de winst.

Fastly:

Ook Fastly is net als Veeva Systems actief in de cloud-computing, maar waar Veeva Systems gespecialiseerd is in oplossing voor healthcare en pharma bedrijven is Fastly gespecialiseerd in content-delivery (streaming) en beveiliging van websites.

Bekende klanten van Fastly zijn bijvoorbeeld Vimeo, Shopify, Slack, Pinterest en Twitter. Fastly helps people stay better connected with the things they love, is het motto van Fastly. Fastly heeft dus als doel dat klanten makkelijk, snel en veilig een website kunnen bereiken en gebruiken.

Waar Veeva Systems als bedrijf al winst maakt en er dus naar de koerswinstverhouding gekeken kan worden is dit bij Fastly nog niet het geval. Fastly verdubbeld ongeveer elke 2 jaar in omzet, maar maakt nog verlies. Ik vind dit bedrijf dus wel gelijk moeilijk te snappen dan Veeva, omdat ik hier geen idee heb van welke marges uiteindelijk gemaakt kunnen worden.

Dit is dus vooral een positie met als basis de omzetgroei als bewijs dat er vraag naar de markt is naar de diensten die worden aangeboden.

Datadog

Weer een bedrijf waarbij het me moeite kost om de dienstverlening even makkelijkin een paar zinnen uit te leggen. Datadog is een software-as-a-service (SaaS) bedrijf met een focus op het aanbieden van een platform waarmee de performance van allerhande technologie gemonitord en geanalyseerd kan worden.

Dit kan gaan van dashboards, geautomatiseerde alerts als een proces traag verloopt, data verwerken van allerlei netwerken. Dit kunnen websites of apps zijn, maar ook volledige bedrijfsnetwerken.

Maersk, Shell, Comcast, 21st Century Fox zijn een aantal grote klanten van Datadog. De omzet van Datadog is de afgelopen 2 jaar verdrievoudigd. Er wordt nog geen winst gemaakt, maar Datadog is wel in staat om het verlies relatief beperkt te houden. Dit is interessant, want bij verdere groei van het bedrijf kan dit dus snel omslaan in een winst.

Ook hier is de waardering hoog net zoals bij veel andere van deze bedrijven. Datadog zal over 2020 net iets minder dan $600 miljoen omzet maken, maar kent wel een beurswaarde van $30 miljard.

Docusign:

Docusign levert de infrastructuur rondom het electronisch/digitaal ondertekenen van documenten. Docusign faciliteert dus het proces rondom een eHandtekening op manier. Qua cijfers is Docusign vergelijkbaar met Fastly. De omzet verdubbeld de laatste 2 jaar, maar er wordt wel een een fors verlies geleden op de omzet.

Deze dienst vind ik van een grote toegevoegde waarde, want het is mij persoonlijk altijd een doorn in het oog geweest dat het krijgen of zetten van handtekeningen op kantoor zo’n tijdrovend proces is. Niemand vind dit leuk en het is altijd waar in de organisatie een document op de stapel ligt in afwachting op een handtekening. Met de technologie van Docusign kan dit digitaal en geautomatiseerd.

In tegenstelling tot Fastly waar het verlies meegroeit met de omzet, is het verlies van Docusign gehalveerd. Net als bij andere tech bedrijven is de waardering hoog. Docusign is $46 miljard waard bij een omzet van naar schatting $1,3 miljard over 2020.

Slotsom

Alle bovenstaande posities zijn klein, omdat ik echt verwacht nog leergeld te moeten betalen bij dit soort bedrijven. Het doel is wel om rond de 10% van mijn geld in dergelijke bedrijven te hebben zitten. Dit zou ik waarschijnlijk initieel beter kunnen doen door ETF’s te kopen die puur in dergelijke bedrijven investeren, maar dat past niet bij mijn beleggingsprofiel.

Dan ga ik investeren in een ETF waarvan ik niet snap wat de bedrijven doen en dat vind ik zelf vaak belangrijk en ik vind het ook leuk om me hierin te verdiepen.

In mijn dividendportefeuille zijn Lam Research en Qualcomm de grootste 2 posities. Deze posities zie ik ook als technologie, maar dit zijn wel bedrijven die qua levenscyclus in een veel volwassenere fase zitten dan de 6 bedrijven die ik hierboven beschrijf. Er worden bij Lam Research en Qualcomm inmiddels mooi groeiend dividend uitgekeerd.

Ik ervoor gekozen om een kleine selectie van bedrijven te maken in met diensten waarvan ik kan begrijpen dat deze een toegevoegde waarde hebben voor klanten. Ik heb hierin ook geprobeerd om een mix te krijgen van bedrijven die al wel winst maken als van bedrijven die nog in fase zitten dat verlies gemaakt worden, zodat ik ervaring kan opbouwen met de cijferontwikkeling en hiervan kan leren.

Deze kennis kan ik dan gebruiken om langzaam mijn blootstelling aan dit soort bedrijven te laten toenemen. Dit blijft wel moeilijk als afgestudeerd bedrijfseconoom ben ik enorm uit mijn comfortzone als het gaat over bedrijven die een hele hoge waardering hebben bij lage omzetten en marginale winstgevendheid.

6 antwoorden op “De 6 tech beleggingen van Mooi Dividend”

 1. Het lijkt me erg lastig om uit data van grote bedrijven iets te kunnen zeggen over kleine groeibedrijven, knap dat je dat probeert. Maar ik ben natuurlijk ook geen bedrijfseconoom 😉

  Ik heb ook weleens zitten stoeien met wat kpi’s in een sheet, maar dat resulteerde uuteindelijk in veel handwerk. Waar haal jij je data vandaan?

  1. Ik wil vooral de gegevens van volwassener tech bedrijven van een jaar of tien terug bekijken en dan zoeken naar hoe kpi’s zich ontwikkelen rond het omslagpunt van verlies naar winst. Ik weet niet of zulke data iets zegt, want elke tijd is anders. Wel ben ik dit aan het onderzoeken.

   Op dit moment klopt mijn analyse nog niet, want mijn benchmark bestaat teveel uit de succesvolle bedrijven en gegevens doorrekenen op bijvoorbeeld Amazon metrics geeft bij elke start-up als uitkomst dat het een top belegging is.

   Ik gebruik unclestock als bron van data en om snel data te kunnen importeren.

 2. Je artikel is heel, heel herkenbaar. Ik worstel ook enorm met de interpretatie van de cijfers. Ik heb mijzelf ook tot doel gesteld om 10% in groei aandelen te investeren, maar dat haal ik niet. Daarbij merk ik als dividendgroei belegger dat ik weinig oog heb voor ‘momentum’. Je kijkt toch meer naar kwaliteit en waardering. Bij groei aandelen wil ik het product het liefste zelf kennen of ervaren. En om het nog moeilijker te maken wil ik ook nog spreiden (niet alleen tech). Nu heb ik er drie:
  – Alibaba: groei China, waardering relatief laag
  – Galapagos: biotech, speculatief, pakt verkeerd uit
  – Basic Fit: groei fitness markt, eet concurrenten op

  Netflix en Zoom zijn voltreffers, maar bij die laatste krijg ik hoogtevrees. Veeva en Fastly worden overal genoemd, maar ik kan het gewoon niet taxeren. Datadog zie ik als combinatie van Splunk en MongoDB en daarmee speel je in op data analyse. Docusign heb ik ook op mijn lijst. Mooi product, goed perspectief. Ik blijf veelal terugvallen op fundamentele aankoopmotieven.

  Op mijn lijst staat onder andere:
  VMware: thuiswerken zal doorzetten, overigens (nog) een lage waardering
  Adobe: creatieve industrie, marketing software niet aan te slepen
  Teladoc: arts op afstand, interessant toekomstperspectief
  SolarEdge: omvormers spelen een belangrijke rol in de energietransitie
  Micron: volg ik al lang, geheugenmarkt groeit, was ondergewaardeerd had ik gewoon moeten kopen
  Tal Education: Onderwijs is een enorme groeimarkt in China.

  Baidu noemde ik nog op 30/11 als reactie op blog van Kaskoe. Helemaal geanalyseerd, vinger boven de koopknop en het niet doen. Koers inmiddels verdubbeld.

  1. Bij Zoom heb ik inderdaad ook geluk gehad en heb hier 60% winst. Wel op een mini positie van 2 aandelen. Biotech heb ik niet in mijn portfolio, want dit is business die ik niet kan doorgronden. Indirect heb ik wel exposure via AbbVie, Gilead, Pfizer posities, maar het lukt mij niet om een beeld te vormen van de kans op succes bij ontwikkeling van medicijnen.

   Ik herken een groot aantal van de namen die je noemt. Met name Tal Education en Adobe heb ik hoog op mijn lijstje staan. Ik vind het moeilijk om hier zelf interessante bedrijven te vinden en niet met de grote massa mee te lopen op basis van populaire stocks die non-stop besproken worden op Seeking Alpha.

 3. Schoenmaker blijf bij je leest! Ik doe het persoonlijk niet. gloeiend heet deel van de aandelenmarkt waar je te laat op het feestje binnenkomt. Hou het beperkt is mijn advies.

  1. Ben ik niet met je eens. Ook bij dividendaandelen zijn er voldoende aandelen op een hoog niveau. Al gaat dit tech aandelen wel veel meer op dan andere aandelen.

   Ook hierbij gaat op dat het niet handig is om in 1x fors in te kopen, maar ook hier zal ik gefaseerd in tijd langzaam een beperkt deel van de portfolio gaan alloceren aan dergelijke bedrijven.

Reacties zijn gesloten.