);

Dividend update december: thuiswerken en lockdown

December, wat een maand:

De laatste maand van het jaar is voor mij als controller altijd een erg drukke maand, omdat mijn collega’s en ik druk bezig zijn om de jaarafsluiting voor te bereiden. Dit jaar is dit proces hectisch verlopen. Dit komt vooral door de lockdown.

Ik werk bij een winkelbedrijf. Halverwege december hadden we een redelijk beeld van de jaarcijfers, maar toen werd de lockdown inclusief verplichte sluiting van veel winkels aangekondigd. Wij hadden het geluk dat onze winkels open mogen blijven, maar doordat andere winkels dicht waren én er door hamsteren veel meer klanten over de vloer kwamen schoot de omzet omhoog.

Door het hamsteren merken we dat vooral de supply chain onder druk staat. Er is bijvoorbeeld echt genoeg toiletpapier aanwezig in de distributiecentra en de fabrieken produceren en leveren om dagelijkse basis meer. Door het hamsteren ontstaat enorme piekbelasting in de supply chain waardoor het soms moeilijk is om de handel vanuit magazijnen in de winkel te krijgen. Door de onvoorspelbare omzet bestond het laatste deel van december uit het constant opnieuw inschatten en aanpassen van bijna alle regels in een P&L. Stiekem ook uitdagend, want ik werk al 19 jaar bij hetzelfde bedrijf en dit jaar gebeuren dingen die nooit eerder zijn gebeurd en dat levert zakelijk vaak nieuw werk op waarvan ik wel extra energie krijg.

Privé merk ik dat thuiswerken ook lastiger is als werkdruk hoog is en er veel incidentele meetings zijn. Bij geplande meetings valt onderling prima af te stemmen wie waar gaat zitten, maar bij veel tussendoortjes levert dit soms frictie op. Het blijft behelpen thuiswerken, zeker in januari waarbij online lessen het nog lastiger maken voor iedereen om rustig te werken of de lessen te kunnen volgen.

Dividend december

In december heb ik net niet de €100 aangetikt, want ik heb in totaal €97,07 aan dividend ontvangen. In totaal hebben 7 bedrijven een dividend uitgekeerd en zijn het deze maand de pijpleidingen van Enbridge en de pillendraaiers Gilead Sciences en Pfizer die de top 3 vormen.

Het was deze maand voor mij een verassing om een betaling van Electronic Arts (EA) te zien, want het was de eerste keer dat dit bedrijf dividend heeft uitgekeerd. Heel leuk, want ik ken EA al vanuit mijn pubertijd als liefhebber van hun games. Zo kwam ik bij het verhuisklaar maken van de zolder nog een oude cd tegen van Fifa 99.

Dividend update

Enbridge31,18
Gilead Sciences16,59
Pfizer15,77
Royal Dutch Shell13,86
Qualcomm10,61
Aflac7,67
Electronic Arts1,39

Transacties:

Dividend verhogingen:

In december zijn er een aantal dividendverhogingen geweest. Dit is opsteker na alle maanden waar het stil was qua dividendnieuws of waar bedrijven hun dividend verlaagde of kozen om totaal geen dividend meer uit te keren.

Deze maand zijn het niet de meest grote verhogingen, maar wel verhogingen die zorgen dat het dividend met iets meer dan de inflatie wordt verhoogd. Niks mis mee!

Het jaar zit erop, de teller staat weer op nul. Volgend jaar zal mijn dividendinkomen in de eerste maanden lager zijn dan in 2020, doordat ik mijn portefeuille behoorlijk heb verkleind door de koop van een nieuwe woning.

Volgend jaar na de verhuizing en oplevering van onze huidige woning ga ik vermoedelijk gefaseerd weer een deel van de spaarrekening naar de aandelen portefeuille overboeken, maar nu kies ik ervoor om hogere buffers te hebben om tegenvallers in welke kosten dan ook met betrekking tot de verbouwing makkelijk op te kunnen vallen zonder het probleem te hebben dat beurskoersen niet gunstig zijn op dat moment.

Hoeveel en hoe ik dit volgend jaar ga doen zie ik dan wel weer. Op naar een nieuw jaar waarin Corona hopelijk een veel mindere impact op onze levens heeft dan nu!

6 antwoorden op “Dividend update december: thuiswerken en lockdown”

 1. Prima maand, MD! De frictie van de tussendoortjes is herkenbaar. Ik heb op mijn werk ook te maken met de maand- en jaarafsluiting. Met NN heb je volgens mij een goede aankoop gedaan. Gilead heb ik afgelopen maand gekocht op een mooie prijs. Ik heb nu wel veel Amerikaanse farmaceuten en overweeg er een om te ruilen voor een Europese. Succes dit jaar!

  1. Het staat hoog op mijn wensenlijstje om mijn Gilead positie uit te breiden op de huidige koers.

   Pharma bedrijven heb ik ook veel. Deze bedrijven genereren vaak een stabiele cashflow en daar hou ik van als belegger.

 2. Kan me voorstellen dat je het als controller van een winkelketen erg druk hebt gehad aan het einde van het jaar met al die nieuwe uitdagingen.
  Ga je wel op de ingeslagen beleggingsweg door na de overdracht of wil je dat nog herzien (mooi herijkingsmoment wellicht)?

  1. Ik heb eigenlijk vorig jaar bij het verkleinen van mijn portfolio al nagedacht over de beleggingsstrategie.

   Dividend blijft de pijler van mijn strategie, maar ik wil een groter aandeel in innovatie/tech en groeiaandelen. Hier ben ik vorig jaar al mee begonnen door kleine posities te nemen in bijvoorbeeld Veeva Systems, Datadog, Docusign en Electronic Arts.

   Ik merk dat bij een focus alleen op dividendgroei ik geen ruimte in de portefeuille toeken aan technologie. Ik vind het overigens erg moeilijk om dit soort aandelen te selecteren, omdat ik eigenlijk altijd enorme moeite heb met de waardering. Ik neem vaak ook kleinere posities in dit soort bedrijven dan in dividendaandelen.

 3. EA Sports: IT’S IN THE GAME! Ah, ja dit brengt echt veel herinneringen terug. Mooi om te zien dat dit stukje nostalgie je nu uitbetaald!

  Verder zie ik alleen maar mooie ontwikkelingen hier. Aankopen, verhogingen. Ik ben wel benieuwd waarom je Unilever verkocht hebt?

  1. Ik vind beide bedrijven de moeite waard om in de portefeuille te hebben, maar bij Nestlé vind ik de kracht van de merken sterker. Bij een paar rondjes in diverse supermarkten zie ik ook dat producten van Nestlé een prominentere plaats in het schap hebben. Producten van Nestlé liggen vaak op ooghoogte terwijl ik producten van Unilever vaker laag in het schap zie liggen.

Reacties zijn gesloten.